Svaki 12.mart predstavlja još jedan u nizu zabilježeni trag u vremenu, vremenu postojanja i djelovanja Gimnazije ,,Musa Ćazim Ćatić”. Tako je i ovog 12.marta 2016.godine svečano obilježen rođendan naše škole.

Obilježavanje Dana škole počelo je svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća, kojim je rukovodila direktorica, Aida Salkić, obraćajući se svim prisutnim profesorima i profesoricama sa prigodnim riječima i iskrenim čestitkama. Potom je uslijedilo polaganje cvijeća na spomen ploču poginulim učenicama naše škole. ,,Bile su mlade, bile su još uvijek bez grijeha, prije početka stigle su do kraja. Tišinom ječi čaršija, nebo se na nas obara…” Tako su počele da nižu rečenice, neše učenice, Almedina Dizdarević, Berina Hotić i Ajla Osmić, a potom i odabrane stihove posvećene nesretnim događajima da ostane zapamćeno ono što ne smijemo zaboraviti.

Manifestaciju Dana škole obogatila su i sportska takmičenja održana u Sportskoj dvorani Tešanj gdje su učenici iskazali svoj talenat, trud, spretnost i volju.

Kako je ovaj datum, tj. dvanaesti mart, bitan za nas i našu školu, tako je bitan i za grad Odžak, mjesto rođenja našeg Ćatića, i ljude koji drže u sjećanju Ćatićev rad. Upravo zbog toga imali smo i posjetu predsjednika Kulturnog udruženja ,,Musa Ćazim Ćatić” Odžak, koji se pridružio našem tradicionalnom obilježavanju počasti i polaganju cvijeća na mezar Muse Ćazima Ćatića. Cvijeće su pored predstavnika iz Odžaka položili i naši učenici koji su istakli bitnosti imena kao što je Musa Ćazim Ćatić, ime čovjeka koji je iza sebe ostavio jedno bogato umjetničko stvaralaštvo, prije svega poeziju koja se iznova i iznova recituje i koja krijepi dušu. Odabrane njegove stihove čuli smo i ovom prigodom od naših učenica, Mubere Kavazović i Adele Džinalić. Polaganju cvijeća prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća, Općinski načelnik sa saradnicima, direktorica naše škole i naši profesori i profesorice sa učenicima.

Obilježavanje ovog datuma nastavljeno je sa školskom priredbom pod nazivom ,,Riznica naše mladosti” koja je održana u Sali Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju. Učešće na priredbi uzele su mnoge sekcije koje aktivno i vrijedno rade u našoj školi.

Nakon intoniranja himne, obraćanja načelnika općine Tešanj, Suada Huskića i naše direktorice, Aide Salkić, nastupio je veoma zanimljiv kulturno-zabavni program.

Program je počeo sa pjesmom ,,Uzeh đugum i maštrafu” koju je pjevao hor, kao i pjesmu ,,Pratim te”. Potom su se nizale dramske tačke Hasanaginica, Pokondirena tikva, Putopis o Tešnju, tako da su nas jedne rasplakale, a druge nasmijale, no sve su pokazale veliki učenički talenat i kreativnost. Bile su tu i zanimljive recitacije koje smo slušali na različitim jezicima, tj.na engleskom, njemačkom, francuskom, turskom i naravno, na bosanskom jeziku. Selma P. i Eldar S. su nas opet oduševili svojim glasovnim sposobnostima, kao i umjetnici na klaviru i harmonici svojim muzičkim talentom i umijećem. Naravno, sve to je upotpunio i šarmantni voditeljski par Sajra Agić i Rijad Širić.

Aplauzi i osmijesi publike te zadovoljstvo na njihovim licima najbolje je govorilo o uspješnosti i kvalitetu programa kojeg su učenici sa svojim profesoricama pažljivo pripremali.

Ovom prilikom se zahvaljujemo našim gostima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj događaj i sa nama obilježili Dan škole.