Dvanaestog marta 2015. godine naša draga Gimnazija proslavila je svoj pedeset i četvrti rođendan. Profesori i učenici vrijedno su se pripremali za ovaj dan, kako bi ga svečano, dostojno i na već tradicionalan način obilježili. Obilježavanje Dana škole počelo je u devet sati ujutro, otvaranjem svečane sjednice Nastavničkog vijeća.  Direktorica,  Aida Salkić, sjednicu je otvorila čestitkama i prigodnim riječima upućenim svim prisutnim profesorima. Po završetku sjednice polaganjem cvijeća i učenjem  Fatihe odata je počast poginulim učenicima naše škole. Nikada ne smijemo zaboraviti poginule i njihovu mladost prerano ugašenu.

Naš učenice , Amila Mujkanović i Nejla Turkeš, su  odrecitovale  stihove pjesme posvećene nesretnim, ratnim dvadesetim godinama u kojima je širom Bosne i Hercegovine mnogo mladih života ugašeno, mnogo snova, nada, želja zauvijek uništeno. Oni će uvijek imati posebno mjesto u obilježavanju ovakvih značajnih datuma.

Manifestacija obilježavanja Dana škole upotpunila su i mnoga takmičenja u kojima su učenici iskazali svoj talenat, spretnost i timski duh.

U poslijepodnevnim satima direktorica, profesori i učenici posjetili su mezar jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika, Muse Ćazima Ćatića, čije ime ponosno nosi naša škola. Prisutan odavanju počasti i priznanja pjesničkom velikanu bio je i načelnik, gosp. Suad Huskić.

Naš učenik  Ahmed Delić i  učenica Mubera Kavazović kazali  su nekoliko prigodnih rečenica o Ćatićevom životu, njegovim pjesmama prepunim bola, čežnje, nepravde, ali i ljubavi. Prisutni su pozvani da Fatihom ili minutom šutnje odaju počast pjesniku. Uslijedilo je polaganje cvijeća na mezar.

Svi smo s nestrpljenjem očekivali početak školske priredbe, koja je održana u Sali Centra za kulturu i obrazovanje, sa početkom u 16:30. Učešće na priredbi uzele su mnoge sekcije koje aktivno i vrijedno rade u našoj školi. Cijela priredba zapravo je bila prezentacija talenata, rada, uspjeha i aktivnosti naših učenika i profesora. Aplauzi i osmijesi publike, te zadovoljstvo na njigovim licima najbolje je govorilo o uspješnosti i kvalitetu pripremljenog programa.

Priredba je otvorena sa folklornom igrom naših učenika.  Uslijedile su muzičke numere koje je pripremila muzička sekcija „Sofra“, „ Jednoj bogatašici“, te muzička numera „Golube“ koju je izvela učenica Selma Plančić. Publiku su nasmijali brojni komični  skečevi „ U živoj kući TV uživo“, „A gdje je Rajka?“, Vremeplov bosanskih nana“ .

Kroz cjelokpnu program priredbe nas je vodio šarmatni voditeljski par Sajra Agić i Rijad Širić.

I ovom prilikom se zahvaljujemo svim našim gostima koji su svojim dolaskom uveličali Dan škole .