Ćao svi maturanti osnovnih škola koji ovo čitate, ja sam Lejla Kurtić učenica prvog razreda Gimnazije “Musa Ćazim Ćatić”.

Nažalost, sada zbog corona situacije nemate priliku da idete na sajam i da dođete u našu Gimnaziju, zato smo mi kao škola odlučili da dođemo vama, online metodom. Prošle godine sam bila na vašem mjestu i birala sam koju školu da upišem. Nikako se nisam se mogla odlučiti. Bilo je tu raznih opcija i sve su bile tako savršene prema pričama drugih. U moru tih škola, posebno mi se isticala Gimnazija, zato sam odlučila nju i upisati. Nije zato što su je mnogi hvalili, već zato što sam ja to željela. Gimnaziju sam vidjela kao školu gdje mogu nadograditi svoje znanje i vještine. Kao školu gdje ću moći biti ja, a ne neko drugi. S ponosom mogu reći da su moja očekivanja ispunjena. Gimnazija je škola koja je potpuna u svim poljima.

Većina vas, kad neko spomene gimnaziju, odmah pomisli na puno učenja. Neću lagati, ima učenja u gimnaziji, ali jednu stvar trebate znati, koju god školu da upišete morate učiti, jer takve su škole. Ja možda više učim jedan predmet od nekoga drugog koji ide u neku drugu školu ili možda čak on i nema tog predmeta, ali zato on uči nešto drugo možda i duplo više od mene ili ja možda nemam tog predmeta. Sigurno ste nekada čuli kako ljudi govore da sa gimnazijom ne možeš ništa. Ne, oni nisu upravu. Ja sa gimnazijom mogu sve, apsulutno sve, jer u gimnaziji učim o svemu. U budućnosti, ako se odlučim upisati fakultet, imat ću fenomenalnu podlogu, ali ako ga odlučim ne upisati, uvijek i mogu raditi dosta toga sa gimnazijom, jer me je ona mnogo toga naučila. Gimnazija je odlična škola ako ste odlučni da idete na fakultet. Što se tiče profesora, mogu da vam kažem da su oni odlični i puni razumijevanja. Sa njima možeš razgovarati o svemu, od toga koje youtubere i influensere pratiš, pa sve do nekih ozbiljnih tema. Ako ih upitaš za savjet, oni vam savjet daju kao da ste njihovo rođeno dijete. S njima se sve možete dogovoriti, od odgađanja testa, do ostavljanja odgovaranja za sljedeći čas.  U Gimnaziji se svaki učenik pita za svoje mišljenje i njegovo mišljenje se poštuje. Imamo vrlo zanimljivih aktivnosti tokom cijele godine npr. Dan srednjoškolaca, koji obilježavamo tako da taj dan idemo raditi u firme, radimo razne humanitarne akcije, bazare i još puno zanimljivih aktivnosti. Nadamo se da će sljedeće godine neko od vas biti učesnik ovih aktivnosti.

Gimnazija je prekrivena nekom pozitivnom energijom i zračenjem. Prošle godine kada sam već bila upisala Gimnaziju pitala sam roditelje da li sam pogriješila zbog toga. Nisam znala odgovor na to pitanje, ali sad ga znam. Odgovor je sljedeći: Nisam pogriješila. Veoma mi je lijepo i ugodno u Gimnaziji i da me opet vratite u prošlost opet bih upisala Gimnaziju,  jer znam da je ona škola za mene. Pitate se kako znam. Znam tako što se u njoj osjećam kao kod kuće, okružena sam ljudima koji imaju ista zanimanja i sličnosti kao i ja. Osjećam se ugodno i fino ispunjena pozitivnom energijom. Da li se kajem što sam upisala Gimnaziju? Apsulutno ne!!! Super mi je i ponovo bih je upisala. Ako imate snove što se tiče svoje karijere kojima težite da ih ispunite, Gimnazija će vam definitivno pomoći u tome.

U videu i prezentaciji koje ćemo vam poslati, možete vidjeti kako ustvari izgleda Gimnazija i koje su njene prednosti. Nadamo se da ćemo neke od vas sljedeće godine vidjeti u klupama Gimnazije “Musa Ćazim Ćatić” i da ćete biti ponosni gimnazijalci kao što smo i mi.