Zdravo, ja sam Emrita Trepčić i prije nego što vam kažem par riječi o našoj Gimnaziji ,,Musa Ćazim Ćatić” želim da znate da potpuno razumijem kako se vi sada osjećate. Mnogo je pitanja, premišljate se, vaše mišljenje se kosi sa tuđim, roditelji bi da upišete neku školu koju vi možda ne biste htjeli, okolina je puna komentara, vaši prijatelji možda žele upisati neku drugu školu, ali prije svega donosite možda po prvi put u životu jednu od najvažnijih odluka za vašu budućnost.

Jednostavno vi ne znate šta tačno želite, mislim barem većina vas… Eh, sada dolazimo do toga kako vam ja mogu pomoći da donesete tu neku konačnu odluku. Što se tiče mene, ja sam od osmog razreda osnovne škole znala da je gimnazija ta, što znači JA ĆU DA UPIŠEM GIMNAZIJU I TAČKA. Vremenom polahko,ali sigurno bližio se kraj osnovnoj i tu su se neke stvari počele mijenjati, te sam i ja bila u nekim situacijama od ovih gore navedenih. Više nisam bila tako sigurna pa sam počela malo istraživati kao što bi i vi trebali. Glavna pitanja su bila: šta ja mogu poslije sa tom i tom završenom školom, koliko će mi se pružiti općeg znanja itd… I tako istraživanjem i raspitivanjem dolazim do potvrde da je za sve to ipak najbolji izbor gimnazija… Prije svega sa njom ćete steći opće znanje, a poslije drugog razreda birate smjer koji želite. To znači da imate dosta vremena da razmislite i niste se odmah opredijelili za nešto i gotovo, pa se kasnije kajete, dakle toga nema… I opet za koji god fakultet se odlučite sa bilo kojim smjerovima koje nudi gimnazija imate sjajnu platformu.

Od prvog dana u ovoj školi pa sve do danas i sa ovakvom situacijom ja se nisam pokajala i zadovoljna sam sa svojim izborom. Naravno za to najveću zaslugu imaju naši profesori koji su uvijek tu na raspolaganju za bilo koga od nas. Profesori se trude iz dana u dan da nas nauče nečmu novom, ali ne na onaj posve običan način, već na onaj “kroz šalu” i kreativnost što mi se posebno sviđa i vjerujem ne samo meni. Naravno zna se kada se treba biti ozbiljan, nije baš svaki dan isti. Što se tiče aktivnosti u našoj školi toga ne fali, tu su razne: humanitarne akcije, priredbe, turniri, takmičenja, razmjene učenika i sve tako od Kulina bana pa do dodrijeh dana… Ima tu još mnoštvo toga, ali vam ja to neću reći već ću ostaviti da to sami saznate.