Profesorica Suada Huskić je rođena 09.12.1955. godine u Tešnju. Osnovnu školu je pohađala i završila u Tešnju, a Srednju medicinsku školu u Doboju. Studirala je na Univerzitetu u Prištini gdje je na Prirodnomatematičkom fakultetu 1978. godine završila studij biologije. Slijedeće (1979.) godine se zaposlila i udala. Sa suprugom Ademom Huskićem ima troje djece (dvije kćerke i sina). Svi su završili tehničke fakultete i danas rade u oblasti informacionih tehnologija u raznim firmama. Njeno prvo zaposlenje je bio početak rada u Srednjoškolskom centru Tešanj kao profesorica biologije, u čijem je okviru tada, 1979. godine, bila Gimnazija “Musa Ćazim Ćatić” i Škola sa praktičnom obukom. Poslije nekoliko godina rada u Centru, kada se pojavila potreba, imenovana je za pomoćnika direktora za teoretsku nastavu Srednjoškolskog Centra Tešanj. Na tom mjestu je provela šest godina. U vrijeme kratkog perioda kada škole u Tešnju nisu radile, boravila je na prostorima Hrvatske gdje je učestvovala u organizaciji i radu bosanskih škola na tim prostorima. Prvom prilikom se vratila u Tešanj i nastavila rad u srednjoj školi. Srednje škole općine Tešanj doživljavaju razne transformacije i proširenja. Od srednjoškolskog centra nastale su Srednja tehnička škola, Srednja stručna škola, Gimnazija “Musa Ćazim Ćatić”, a profesorica Suada je radila u svakoj od tih škola i pored biologije predavala više drugih srodnih predmeta, posebno u Srednjoj medicinskoj školi Tešanj.

U toku svog nastavnog rada, profesorica Suada je pored redovne nastave uspješno organizovala i razne oblike vannastavnog rada sa učenicima (Biološka sekcija, ekološka sekcija, prva pomoć, sekcija mladih humanista, i dr.)

Posljednje godine svog radnog angažmana provela je u Gimnaziji “Musa Ćazim Ćatić” na mjestu profesorice biologije. U ovoj školi je u toku 2019. godine ispunila uvjete za punu penziju tj. 40 godina rada u školi.

Generacije učenika kojima je profesorica Suada Huskić predavala tokom svih ovih godina, svjedoče o pravednosti, humanom i pedagoškom pristupu učeniku i nastavi, te ljudskosti kojoj ih je profesorica svojim primjerom učila. Mnogi su se uvijek ponovo vraćali u Gimnaziju i isticali kako im je znanje stečeno na časovima Biologije bilo od ogromne koristi pri uspješnom pohađanju studija na fakultetima prirodnog smjera.

Draga profesorice, sada je pred Vama vrijeme u kojem prestajete raditi za druge i počinjete živjeti za sebe. Ne sumnjamo da ćete kvalitetno ispuniti svoje dane. Želimo Vam da primite više penzija nego što ste primili plata.

Cijeli vijek ste vrijedno radili,

divne navike kod svojih učenika izgradili,

vrijeme je da se odmorite i posvetite onima koje najviše volite.

Categories: istaknuto, Oglasna ploča

Comments are closed.

Promotivni Video

Općinsko takmičenje iz rukometa

Termin održavanja: ČET 12:10-12:55

Dan nezavisnosti

Termin održavanja: ČET 12:10-12:55

LJUBAV NA DJELU

Termin održavanja: ČET 12:10-12:55

Naši gimnazijalci predstavili ideju za novu aplikaciju

Termin održavanja: ČET 12:10-12:55