Kao i svake godine Gimnazija „Musa Ćazim Ćatić“ bira učenike koji najviše pročitaju knjiga tokom školske godine. Za prošlu školsku godinu 2015/2016. prvo mjesto je učenica Ajla Begović   (IIc), iza nje odmah slijedi učenica Armina Artuković(IVb) te na trećem mjestu je Dženeta Klepić(IVc). Na dodjeli najgrada posjetio nas je i bivši učenik gimnazije koji je ujedno poznati Tešanjski pjesnik i pisac, Kemal Ljevaković. On nas savjetuje da pokušamo pisati, smišljati stihove/prozu, jer na taj način animiramo dušu i tijelo. On u njegovim pjesmama uglavnom piše o svom ranom djetinjstvu, jer kako on kaže to je za njega najljepši dio života. Njegove teme još su ljubav, život gimnazijalca te piše o sadašnjem životu i životu koji ga čeka i tako pokušava shvatiti njegovu svrhu. Anegodta koja nas je fascinirala na kraju njegovog govora je: „ Kada sjedimo u biblioteci osjećamo energiju knjiga koja nas bije. Isto tako je i sa suncem kada je za oblakom, jer nas i dalje grije, ali tek kada izađe grije energično. Tako je i sa knjigama. Mi kada čitamo te knjige ti likovi, njihovi životu imaju jaču energiju i tako djeluju na nas. Samo dobri čitatelji uče iz knjiga.“

Nakon dodjele nagrada, Novinarska sekcija je postavila nekoliko pitanja učenici sa najviše pročitanih knjiga.

  1. Kako je počela ta želja za čitanjem?
  • Ajla je odgovorila da je jednog dana na maminoj polici sa knjigama ugledala knjigu koja joj je privukla pažnju.Ta knjiga je bila „Zelena šuma“ i tako je počela ta želja.
  1. Koja je najdraža knjiga koju si pročitala?
  • Njena najdraža knjiga koju je pročitala je Harry Potter.
  1. Koje vrste knjiga najčešće čita?
  • Ajla je odgovorila da najčešće čita kriminalističke romane i da uživa u tome.
  1. Koliko vremena provodi čitajući knjige?
  • Najviše je čitala 4h za jedan dan- odgovorila je Ajla
  1. Da li si ikada razmišljala da nakada napišeš svoju knjigu?
  • Ajla je odgovorila da nije razmišljala o tome jer samo voli da čita.

 

Za kraj čestitamo našim gimnazijalcima na pročitanim knjigama i nadamo se da će nastaviti istim tempom, ali i da će im se pridružiti i ostali učenici.

 

Emina Korajlić, Zerina Brkić  IVb