U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj da podsjeti i senzibiliše javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.
MEĐUNARODNI DAN DJETETA
20. novembra 1989. je na Glavnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena Konvencija o pravima djeteta koja sadrži univerzalne standarde koje država stranka Konvencije (tj. koja ju je potpisala i ratifikovala) mora garantovati svakom djetetu.

U Konvenciji se govori, prije svega, o obavezama odraslih u odnosu prema djetetu kao i o obavezama brojnih društvenih činilaca u vezi zaštite djeteta.

MEĐUNARODNI DAN DJETETA

To je prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi kojoj je potrebna posebna zaštita. Za razliku od Deklaracije o pravima djeteta (1959.) koja ima moralnu snagu, Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obavezuje stranke na pridržavanje njenih odredbi i uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su je prihvatile i ratifikovale.

MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Tim povodom su i članovi Novinarske sekcije  Gimnazije ”Musa Ćazim Ćatić ” sa svojim profesoricama posjetili mališane u vrtiću ”Pp vesela družina”. Ljubazne tete su pokazale veliku obrodošlicu i gostoprimstvo, a razigrana i vesela družina sreću i zadovoljstvo. Poslije upoznavanja, naši učenici su priredili mini program gdje je mala družina mogla uživo vidjeti likove iz svojih omiljenih bajki, čuti kako pričaju i rješavaju svoje probleme. Pjesme i plesa, naravno, nije nedostajalo, u tome su mališani vodili glavnu riječ. Sve u svemu, druženje je bilo veoma lijepo, prožeto vedrom i pozitivnom energijom, velikim i simpatičnim osmijesima i obostranim zadovoljstvom.

Comments are closed.

Promotivni Video

Općinsko takmičenje iz rukometa

Termin održavanja: ČET 12:10-12:55

Dan nezavisnosti

Termin održavanja: ČET 12:10-12:55

LJUBAV NA DJELU

Termin održavanja: ČET 12:10-12:55

Naši gimnazijalci predstavili ideju za novu aplikaciju

Termin održavanja: ČET 12:10-12:55