U Bosni i Hercegovini i svijetu se obilježava Svjetski dan prosvjetnih radnika koji su proglasile Ujedinjene nacije 5. oktobra 1993. godine, s ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora.
Iako učiteljstvo ove godine slavi 130 godina svog postojanja, Svjetski dan prosvjetnih radnika u Bosni i Hercegovini obilježava se od 1999. godine. Ovo je prilika da podsjetimo na našu plemenitu i tešku misiju- obrazovanje i odgajanje djece. To je umijeće razvijanja dječijeg karaktera, koji će mu pomoći da živi iskreno, slobodno i okruženo ljubavlju.
Biti prosvjetni radnik znači graditi nove ličnosti, nove generacije. Samo uz profesionalno obavljanje dužnosti prosvjetnih radnika i čvrste temelje sa kojih se počinje graditi, imamo budućnost.
Kolektiv Gimnazije ”Musa Ćazim Ćatić” i ove je godine Svetski dan prosvjetnih radnika obilježio izletom do naših susjednih gradova. Prvo su posjetili Gradačac, grad sa kulturno-historijskom tradicijom, uživajući u njegovim prirodnim ljepotama i posebnom ambijentu koji nudi kula Husein-bega Gradaščevića. Prijatno druženje i ukusan ručak  začinili su boravak u ovom gradu, a put se dalje nastavio prema Tuzli. Tuzla je nudila svoje ljepote i svoju historiju koje su zabilježene laganom šetnjom uz razgledanje, zahvaljujući lijepom vremenu koje je bilo na njihovoj strani.