Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. 12. 2014., u sklopu projekta „Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju“, TPO Fondacija (Transkulturna psihosocijalna obrazovna fondacija) međunarodna fondacija posvećena zaštiti ljudskih prava organizovala je dodjelu nagrada za konkurs na temu „Nastripaj ljudska prava“.

Među dvanaest odabranih radova bosanskohercegovačkih učenika/ca prvu nagradu osvojila je učenica prvog razreda naše Gimnazije Nirvana Pilav, a članovi žirija su objasnili da su njoj dodijelili prvu nagradu ne samo zbog dobre tehnike crtanja, nego i zbog njenog promišljanja o ljudskim pravima. Naime, za Nirvanu štititi svoja vlastita prava znači štititi prava drugih ljudi. Drugu nagradu osvojio je Zejd Milavica iz Sarajeva, dok je treću nagradu osvojila ponovo naša učenica Azra Halilović, a užoj konkurenciji je bio još jedan rad našeg učenika Anesa Brke.
Glavni cilj ovoga strip konkursa je da se mladim ljudima, posebno tinejdžerima, kroz sliku približi tema ljudskih prava, te da oni sami nauče da ne smiju zatvarati oči pred nepravdom; naprotiv, trebaju se truditi ispraviti nepravdu – boriti se kako za svoja prava tako i za prava svojih bližnjih. Mladi trebaju svojim vlastitim primjerom potaknuti druge na hrabrost i inicijativu kako bi se dogodila neka pozitivna promjena u društvu, kako bi se prekinula šutnja onih koji dopuštaju kršenje ljudskih prava.

U sklopu manifestacije obilježavanja Dana ljudskih prava u TPO fondaciji je promovisan i strip NIRA. Nira znači svjetlost i upravo je to poruka stripa – da mladim ljudima osvijetli put, da mlade ljude odvede na pravi put kako bi se i oni sami učili zalagati ne samo za sebe i svoja prava nego i za prava drugih. Da ne smiju zatvarati oči pred nepravdom i svojim primjerom pokazati kako se mogu pokrenuti pozitivne promjene u društvu.

Naglašavajući kako današnjim aktivnostima TPO Fondacija obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, koordinatorica projekta, Melika Šahinović, istakla je kako se ovaj dan u svijetu obilježava od 1948. godine kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima.
“Iznimno je bitno da građani počnu razmišljati o vlastitom djelovanju u zajednici te preispitati vlastitu odgovornost prema sebi i drugima. Nama je jako drago što su prijave za konkurs “Nastripaj ljudska prava“ stigle iz cijele Bosne i Hercegovine i što smo uvidjeli da su mladi prepoznali strip kao relevantnu formu iskazivanja svoje kreativnosti i građanskog aktivizma“, dodala je Šahinovićeva.

Svim takmičarima i nagrađenima čestitamo i podsjećamo učenike da iskoriste svaku prilike da pokažu svoje talente i upoznaju nove prijatelje. Crtajte, fotografišite, pišite, snimajte… i u saradnji sa svojim profesorima učestvujte u kreativnim i humanim manifestacijama.

 

Comments are closed.

Promotivni Video

Općinsko takmičenje iz rukometa

Termin održavanja: ČET 12:10-12:55

Dan nezavisnosti

Termin održavanja: ČET 12:10-12:55

LJUBAV NA DJELU

Termin održavanja: ČET 12:10-12:55

Naši gimnazijalci predstavili ideju za novu aplikaciju

Termin održavanja: ČET 12:10-12:55