obr-mailheader

U organizaciji Lokalnog tima ASuBiH-a Tešanj, Vijeća učenika gimnazije „Musa Ćazim Ćatić“ i Vijeća učenika Srednje tehničke škole , dana 14. Februara u Srednjoškolskom centru Tešanj održan je plesni performans „One Billion Rising // Jedna milijarda ustaje!“ u okviru globalne kampanje protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

Na ovom plesu učestvovalo je preko 50 učenika iz gimnazije i tehničke škole. Pored plesnog performansa „One Billion Rising“ održana je i jedna kraća solo aero kickbox performansa u izvedbi učenice gimnazije „Musa Ćazim Ćatić“, Zlate Salkić.

Pored plesnih izvedbi održalo je se malo takmičenje najboljeg plakata na temu „Recimo STOP nasilju nad ženama, djevojkama i djevojčicama“ te će pobjednici biti poznati početkom naredne sedmice.

Uz veliku posjećenost koordinatori ove akcije naveli su da je „prošlo daleko iznad svih očekivanja“ te su izrazili želju za održavanje sličnih manifestacija u budućem periodu.

Naime, „One Billion Rising“ performans se održao u mnogobrojnim gradovima širom svijeta. U plesu je učestvovalo nekoliko miliona ljudi. Uz ples i medijsku promociju svi su jednim glasom istakli da se nasilje nad ženama MORA zaustaviti!!!

(Belmin Mustajbašić – koordinator Lokalnog tima AsuBiH )