U kasnim popodnevnim satima 12.03.2012. u velikoj dvorani Centra za kulturu u Tešnju, učenici Gimnazije „Musa Ćazim Ćatić“ su se pripremali da po 51. put obilježe i proslave Dan svoje škole a istovremeno i rođendan jednog od doajena bosanskohercegovačke poezije.

 

 

 

Rođendansko slavlje započelo je himnom, a nakon himne su Selma Ahmetagić i Benjamin Ramić, nama već dobro znani voditeljski tandem, otvorili ovogodišnju rođendansku zabavu. Kao i na svakoj zabavi, i na ovoj je našoj bilo dosta muzike, pjesme i plesa. Svojim glasom veče su nam uljepšale učenice Medina Hadžić, Halida Nuhanović i Selma Ahmetagić svojim solo izvedbama. Velika podrška bile su im prelijepe djevojke hora naše škole koje predvodi profesorica Evelina Hundur. Muzički dio večeri bio bi nezamisliv bez naših harmonikaša Haruna Hotića, Enisa Elezovića i Damira Galijaševića, te gitarista Jasmina Dolamića i Alana Muslije. U ovoj ekipi nezaobilazno je i ime Emina Turalića koji je goste počastio „Kanonom za harfu“.

Pravi užitak za oko bili su i učenici – članovi folklornih udruženja koji su se za ovaj nastup sami pripremali i koji su nas ove večeri počastili Svatovskim igrama.

Direktor škole, profesor Salko Subašić je učenicima, sadašnjim i bivšim uposlenicima Gimnazije, kao i svim prisutnim gostima, čestitao 51. rođendan škole te je u prigodnom govoru pročitao imena onih učenika koja nikada nije naodmet ponoviti. To su učenici koji su prvo polugodište završili prosjekom 5.0, tj. odličnim uspjehom iz svih predmeta i primjernim vladanjem,a oni su:

Dan škole Gimnazije „Musa Ćazim Ćatić“ Tešanj je i ove godine bio uvršten u dane Tešanjskog proljeća. Općina je tim povodom raspisala konkurs za najbolji literarni rad na temu: „Vjerni rob svoga grada i sevdaha“. Zamjenik Načelnika Suad Huskić je izašavši na binu čestitao svim prisutnima Dan škole i pročitao imena učenika koji su na konkursu osvojili tri prva mjesta. Prvo mjesto osvojila je učenica  IVa razreda Neira Hajrulahović, drugo mjesto pripalo je učeniku IIc razreda, Benjaminu Ramiću, a treće mjesto osvojila je Medina Hadžić, učenica IVb razreda.

Kako je veče prolazila, raspoloženje u sali bivalo je sve vedrije i veselije.

Dramska sekcija pod vodstvom profesorice Nadine Bešlagić nas je počastila odlomkom iz komada Ive Brešana „Predstava u selu Mrduša Donja“ – na bosanski način. Nismo dobili odgovor na vječno pitanje „biti ili ne biti“, ali smo se u svakom slučaju dobro zabavili čekajući dolazak velikog donatora šejha iz neke daleke zemlje Istoka.

Program koji su učenici pripremili polako se privodio kraju, kada su na daske koje život znače, izašli članovi naše dobro informirane Novinarske sekcije sa ovogodišnjim novostima iz zemlje i svijeta. Obavijestili su nas o novim geometrijskim pasošima o najnovijim planovima Graditelja Boba, te o novom kovu nepotplativih poduzetnika koji svojim inovacijama kao što su Huso Boss i Kokoš Anel br.5 osvajaju tržište. Tačka je završila „remiziranjem“ dosadašnjih predstavnika Bosne i Hercegovine na Evroviziji počevši od 1992. pa do naše ovogodišnje predstavnice koja po uzoru na himnu naše države još uvijek nema tekst za pjesmu kojom će nas predstavljati. Lana je izvještavala o vremenu, a Anđa Macola je u sportskim novostima zaključila da u fudbalu nije važno ko kome daje go nego je bit utakmice u frizurama glavnih aktera. Učenici  su svojom kreativnošću i duhovitošću izazvali  gromoglasan smijeh, mnogo aplauza i suza u publici.

Izlaskom hora naš Dan škole je priveden kraju. Vrijeme je brzo prošlo jer je društvo očito svima godilo. Benjamin i Selma su nas ostavili da na nastavak ovog druženja čekamo dogodine u isto vrijeme na istom mjestu.

 

Slike sa svečanosti možete pogledati u našoj galeriji.