Dana 03.09.2018. učenici Gimnazije „Musa Ćazim Ćatić“ Tešanj u 20h su se ispred SRC Tešanj okupili i uputili u jednu od najvećih avantura i sjećanja u svome životu – MATURALNA EKSKURZIJA U ŠPANIJU.

 Kiša i hladno vrijeme nisu mogli ugasiti naše osjećaje uzbuđenja i sreće.

Nakon noćne vožnje prema Italiji, u ranim jutarnjim satima 04.09.2018.  smo stigli u grad Romea i Julije – Veronu. Izbjegli smo gužvu koja je skoro pa neizbježna u tom gradu i uživali u znamenitostima kao što su: Arena, Piazza Bra, Casa di Giulietta, Piazza Erbe, Danteov spoemnik, Castellvechio,…

Nastavak našeg putovanja vodi ka Milanu, višemilionskom gradu. Razgledanje je započelo obilaskom gradskog središta koje počinje šetnjom od utvrde Castelo Sforzesco i nastavlja se prema: Katedrali Duomo, galeriji Vittorio Emanuele II, slavni teatar Scala – četvrt Breraforezo,… Milano je bio naše prvo prenoćište kako bismo sljedeći dan dočekali spremni i odmorni.

Sljedćeg dana, naše odredište je bila parfimerija Fragonard gdje smo imali priliku da osjetimo mirise predivnih parfema izrađenih od najljepših mirisa koje nam je „majka priroda“ dala.

Naš „život“ u autobusu je obilježila očaravajuća Azurna obala koja nam se nalazila sa lijeve strane cijelim putem do Francuske, tačnije grada Cannes. U Cannes smo stigli u predvečernjim satima gdje smo mogli uživati u zalasku sunca na, kao što rekoh, Azurnoj obali, pješčanoj plaži i zvuku valova.

Vrijeme je bilo da provedemo još jednu noć putujući i da napokon stignemo u Lloert de Mar tj. Španiju.

U četvrtak stižemo u Španiju i napokon dobijamo slobodno vrijeme koje želimo što bolje iskoristiti i sami zaboravljajući na kilometre koje smo prešli i mali umor. Tu noć smo posjetili diskoteku „Tropics”, puni euforije i spremni za provod. Sljedećeg dana smo imali popunjen raspored, ali je za nas svakako to bio najmanji problem. PortAventura je zaslužna da svaki negativan osjećaj zaboravimo i da osjetimo puni adrenalin kroz sve zabavne atrakcije koja nam je pružila poput: Shambhale, Dragon Khan-a, Slobodnog pada, Furious Baco i sl. Ovu noć smo kao i prethodnu, ali i svaku narednu, zapečatili odlaskom u diskoteku.

Naredni dani su bili rezervisani za panoramski obilazak Barcelone uz kraća zaustavljanja pored njenih znamenitosti kao što su: Toranj Agbar, Korida, Sagrada Familia, park Ciutadella, Plaza Catalunya, Nou Camp, Kolumbov spomenik i sl. Uslijedilo je slobodno vrijeme koje smo iskoristili na različite načine, većinom za kupovinu i šetnju ulicama Barcelone. Ali, vrijeme za povratak uslijedilo je tek nakon odlaska na Placa de Carles Burgas-Barselona noću, spektakl magične fontane.
Napustili smo Barcelonu očarani i sa željom svih nas da nas putevi opet vrate ovdje.

Ostale znamenitosti su bile Costa Brava ili „Divlja obala“ koja nam je pružila neopisiv pogled na otvoreno more gdje smo mogli na tren zaboraviti sve probleme. Posjetili smo i jedan od najljepših botaničkih vrtova sa prelijepim i ogromnim kaktusima, a nakon PINYA ROSE smo se uputili prema tradicionalnoj BODEGI.

Dani u Lloret-u su se privodili kraju te smo se nakon jednog dana provedenog u La Roca Outlet-u, uputili prema Monacu. Posjetili smo: Palatu Grimaldijevih, Okeanografski muzej, katedraleu, Stazu F1, Casino i slične znamenitosti koje krase ovaj bogati grad.

Nastavili smo noćnu vožnju prema turističkom mjestu Rosalina Mare, gdje smo se smjestili u hotel i odmah uputili na pješčanu plažu i uživali u posljednjim danima ljeta ove godine.

Narednog dana, četvrtak 13.09.2018., je bio planiran za Veneciju, grad na vodi. Sretno smo stigli do Trga svetog Marka, zatim smo obišli Duždevu palaču, Baziliku svetog Marka, Most uzdisaja. Venecija nas je zaista oduševila, ali nakon par sati, krenuli smo prema Bosni i Hercegovini.

Pjesma nas je pratila tokom cijelog putovanja i na samom kraju mogle su se vidjeti i suze. Bilo je to nezaboravnih deset dana, nešto najljepše za sve nas, jer smo znali da se ovo dešava samo jednom u životu, bez reprize. Pružit će se možda nama ponovo prilika za odlazak u Španiju, ali maturalna ekskurzija je samo jednom i samo jednom se sastala ovakva ekipa. Želimo se zahvaliti našim profesorima i razrednicima, prof. Mehmedu Ahmetagić i prof. Aidi Kršić, koji su bez imalo muke i tereta bili u svakom momentu tu za nas, kao i vodiču Adnanu Baručiji, bez kojeg ne bismo bili upoznati u znamenitosti koje su krasile naše putovanje. Hvala Vam od srca!

Medina Šišić IV-c

Fotografije sa ekskurzije možete pogledati u albumu.