IZVJEŠTAJ O REALIZACIJI DODIJELJENIH SREDSTAVA

Naziv projekta: Nastavna pomagala za moderniji pristup nastavi

U okviru Javnog poziva za finansiranje/sufinansiranje programa i projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine u 2017. godini, JU Gimnazija „Musa Ćazim Ćatić“ Tešanj je aplicirala za program pod rednim brojem 2, „Podrška projektima koji doprinose razvoju ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje kod djece predškolskog uzrasta, učenika osnovih i srednjih škola“ sa projektom pod nazivom „ Nastavna pomagala za moderniji pristup nastavi.“

Da bi se upotpunio nastavni proces, te isti bio kvalitetan, neophodno je prilagoditi mjesto izvođenja nastave nastavnom predmetu i učenicima , kao i omogućiti im audio-vizuelni doživljaj, te iskustvenu komponentu nastave.

Nastava matematike treba da se odvija u kabinetu koji je opremljen nastavnim sredstvima i pomagalima prilagođenim nastavi matematike.

S tim u vezi kupljena su slijedeća nastavna pomagala:

  1. Tabla piši-briši flip chart sa svom pratećom opremom (magneti, spužve, markeri), blok chart i flomasteri whiteboard.
  2. Magnetna table 2 komada sa svom pratećom opremom (magneti, spužve, markeri).
  3. Šestar-plastični magnetni.
  4. Krug i dijelovi kruga, magnetni model.
  5. Geometrijska tijela u koferu plastična 1/14.
  6. Lenijar plastični-magnetni.

Za moderniji pristup nastavi starnih jezika od pomagala smo kupili slijedeće:

  1. Laptop ASUS X454LA– 1 kom.
  2. Projektor ACER x115H
  3. CD player 3 kom RADIO VIVAX-108B
  4. Tabla dvostrana za odvijanje nastave dodatne, sekcije i dopunske, s tim da ovakava tabla je namjenjena svim sekcijama i vannastavnim aktivnostima i za sve ostale predmete.
  5. Tabla magnetna za jezički kabinet, kao i dopuna za printani materijal u vidu dopune za pisač i kopiranje dodatnih materijala.

Za informatički kabinet smo kupili dodatni kompjuter DELL OPTIPLEX 980 TOWER i5-750/4, u cilju olakšanog prijenosa podataka učenicima u toku izvođenja nastave informatike.

U sportsko-rekreativne svrhe smo kupili dodatne lopte za nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja djece, 4 komada, kako bi učenici razvijali vještine fizičke sposobnosti.

Cilj ovog projekta i jeste omogućiti kvalitetniji nastavni proces, koji će učenicima nastavne teme približiti, pojasniti, omogućiti aktivno učestvovanje i rad u nastavi, pružiti mogućnost za

Što se tiče nastave maternjeg jezika, nastavnici su odlučili obogatiti plastičnim folijama i slikama pojedine biografije najznačajnih pisaca i postaviti ih u učionice ili na školske zidove , kako bi bili uočljivi svim učenicima škole.

Realizacijom ovog projekta,omogućava se učenicima kvalitetnija, potpunija nastava, koja će ih uključiti u nastavni proces, motivirati ih, dati im iskustvo,te potrebna znanja i vještine koje će im koristiti u cjeloživotnom učenju.

Cilj ovog projekta i jeste lakše usvajanje znanja učenika, kao i interesantnije i vizuelno pristupačniji način realizacije samog nastavnog procesa.

Tešanj, 25.10.2017.

Realizaciju projekta izvršili:

Adela Ibraković