U ranim jutarnjim satima pet autobusa s našim gimnazijalcima i njihovim profesorima krenulo je put Tuzle. Gimnazijalci su odmah po dolasku u Tuzli bili veoma srdačno dočekani u Narodnom pozorištu. Predstava koju smo odgledali je predstava „Mi djeca s kolodvora ZOO“, kultno djelo koje na najplastičniji način opisuje život djece ovisnika.Priča o narkomanima, berlinskoj djeci sa margine društva, nesretnoj, odbačenoj generaciji o kojima je, tih osamdesetih, govoriti bilo tabu.  A onda se jedna od maloljetnih narkomanki i prostitutki obratila cijelom svijetu kroz roman ‘Mi, djeca s kolodvora Zoo’ u kojem opisuje istinite događaje. Svijet je bio šokiran, ali su mlade generacije dobile izvrsno štivo koje je spasilo mnoge živote.

‘Mi, djeca s kolodvora Zoo’, autorska ispovijest bivše narkomanke i prostitutke Christiane Felscherinow, predložak je predstave koju smo odgledali u ansamblu Narodnog pozorišta u Tuzli.

Nadamo se da su i naši učenici naučili mnogo iz ove predstave, što je i bio glavni cilj, i da su izvukli bitne životne pouke. Predstava je vrhunski urađena od scenografije, kostimografije, dizajna tona do glumaca koji su na vrlo naturalistički način  predočili stvarnost onakvu kakva jeste.

Nakon pozorišta učenici su imali predviđeno vrijeme za užinu i kafu a u kasnim popdnevnim satima smo krenuli prema Tešnju.