Tešanj, grad znanih i manje znanih pjesnika bio je domaćin bibliotekarima BiH. Naime, 30.10.2017. uposlenici Opće bibliotekeTešanj organizovali su VII konferenciju bibliotekara, ugostili i dočekali 74 učesnika. Naše profesorice Mirzeta Ajanović i Besima Sinanović bile su, također, učesnice ove konferencije.

Polazeći od značaja biblioteka i njihovih djelovanja čiji zadaci treba da odgovore potrebama i zahtjevima novog vremena VII konferencija imala je radni naslov ,,Biblioteka u korak s vremenom”. Biblioteku treba oživjeti i vratiti je njenoj osnovnoj misiji.  Prisutne je u ime domaćina pozdravila direktorica Opće biblioteke u Tešnju mr. Almina Alagić. Poslije uvodnog dijela konferencije  i obraćanja načelnika naše općine gospodina Suada Huskića, pomoćnika direktora Nacionalne i univerzitetske  biblioteke u BiH, te člana Upravnog odbora Fondacije za bibliotečku djelatnost VII konferencija počela je sa radom po već određenom rasporedu. Uslijedila su izlaganja 11 eminentnih predavača iz Sarajeva, Tuzle, Maglaja, Doboja, Zavidovića. Njihova izlaganja bila su prilagođena temi Biblioteka u korak s vremenom. Teme njihovih izlaganja bile su: presjek stanja u bh bibliotekarstvu, etika bibliotekara, praćenje dostignuća u savremenom bibliotekarstvu itd. Za vrijeme kratkih pauza razmjenjivala su se iskustva, sticala nova poznanstva. Permanentno unapređivanje međusobne saradnje je putokaz koji treba slijediti. Jednakost pristupa velikoj riznici znanja i okeanu informacija upravo se realiziraju u ovakvim prigodama kongresa, konferencija i seminara.

Na pitanje da li će knjiga preživjeti u klasičnom formatu dobili smo odgovor na ovoj konferenciji. Odgovor je DA – preživjet će! Prilog ovoj konferenciji je : U završnom dijelu konferencije održana je promocija knjige koju je priredio Amir Brka ,, Mustafa Ćeman – Drugi o Ćemanu i razgovori s njime”. Promotori su bili Amir Brka i prof.dr.Enver Kazaz. Dodijeljena je nagrada ,,Mustafa Ćeman” prof.dr.Senadi Dizdar, prof.Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Organizacija je bila izuzetna i sve pohvale direktorici Almini Alagić kao i svim uposlenicima Opće biblioteke Tešanj.