Učenici Gimnazije, njih 28 iz svih razreda, ove godine su prvi put učestvovali na najvećem matematičkom školskom izazovu na svijetu „Klokan matematičar bez granica“. Osnovna ideja izazova je masovnost i popularizacija matematike kao nauke i prirodnih nauka uopšte, kao i stepena logičkog i kombinatornog mišljenja, razumijevanja tekstova i primjene stečenog matematičkog znanja.

Prema međunarodnim dogovorima svaki se učenik ima pravo takmičiti bez obzira na njegov uspjeh u redovnoj nastavi, pa je jedan od ciljeva ohrabriti sve učenike da uzmu učešća bez obzira na njihove prethodne rezultate u školi ili njihove trenutne želje. Izazov je i zabavan i poučan i smatra se vrhunskom obrazovnom aktivnošću.

Klokan Matematičar bez granica ( Kangourou sans Frontieres) je međunarodna nezavisna inicijativa čiji je zadatak da jednom godišnje organizuje Kangourou izazov sa osnovnim ciljem da promoviše matematiku među mladim ljudima u cijelom svijetu ali isto tako i među roditeljima, nastavnicima i prijateljima učenika.

Izazov u Bosni i Hercegovini  se održao 6. aprila  2017. godine sa početkom u 12 sati i 30 minuta.

Učenici u cijelom svijetu, u preko 70 država, uključujući SAD kao jednu od njih, u isto vrijeme je riješavalo iste zadatke pod nadzorom svojih nastavnika i profesora u prostorijama škole na zvaničnim obrascima za izazov i sa zadacima koji su odštampani na papiru. Takmičenje ovog tipa je bez eliminacije i bez finala. Svaki zadatak ima 5 ponuđenih odgovora od kojih je samo jedan tačan. Test sadrži 24 do 30 zadataka sa tri stepena težine (po 8 zadataka) koje učenici od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole rade 80 minuta. Učenici mlađih razreda imaju svoje grupe zadataka koje rade za nešto kraće vrijeme.

Učenici su prije takmičenja imali mogućnost probati riješavati zadatke sa takmičenja na računaru koristeći uputstvo dato na stranici www.klokan-matematicar.ba

Koordinator takmičenja u našoj školi je profesorica matematike i informatike Estela Ramić, a  Koordinator međunarodnog matematičkog izazova „Klokan Matematičar bez granica“  za Bosnu i Hercegovinu  je prof. dr. Haris Gavranović, vanredni profesor na IUS u Sarajevu i osnivač BHOI udruženja, za promociju i organizaciju takmičenja iz informatike u Bosni i Hercegovini.

Priča o “Klokanu Matematičaru”

Ranih 80-tih  Peter O'Halloran, nastavnik matematike u Sidneju, osmislio je novu igru-izazov u australijskim školama: upitnik sa ponuđenim odgovorima, čija rješenja provjerava računar, što omogućuje da učešće na izazovu uzme hiljade i hiljade učenika a da se zadaci riješavaju u isto vrijeme. Rezultat je bio fantastičan.

1991.god., dva francuska nastavnika André Deledicq i Jean Pierre Boudineodlučili su da započnu istu vrstu takmičenja u Francuskoj pod nazivom “Klokan” s obzirom da je ideja potekla od australijskih kolega. Prvo održano tamičenje brojalo je 120 000 učenika. Od tada se takmičenje proširilo u 21 evropsku državu, pa je cijeli koncept nazvan “Klokan bez granica”.

Svake godine udruženje dobija nove države članice i sada ih broji preko 75 po cijelome svijetu.

Par godina unazad, svakog ljeta, hiljade pobjednika ovog takmičenja, okupljaju se na zadivljujućim radnim-izletima, nekad u Karpatima, nekad u posjeti Loire Dvorcu, ili uz obale Mer Noire ili jezera Balaton.

Sve informacije, regulativne dokumente i statističke podatke o udruženju možete vidjeti na zvaničnoj stranici udruženja: http://www.aksf.org