MODERNIZACIJA NASTAVE INFORMATIKE U GIMNAZIJI u saradnji s Japanskom međunarodnom agencijom za razvoj (J ICA)
Projekat podrazumijeva sukcesivno uvođenje novog NPP-a informatike za I i II razred gimnazije. Realizacija projekta je otpočela implementacijom programa u prvom i drugom razredu kao pilot verzija  uz korištenje prilagođenog NPP-a, udžbenika «Informatika A», «Informatika B» i Priručnika za vježbe, koje nudi Japanska agencija za razvoj JICA. U predloženom NPP-u planirani su svi elementi koji su značajni i neizostavni za osnovnu informatičku pismenost.

Time bi se učenici susreli sa svim značajnim elementima informacione tehnologije te tako stekli potrebnu osnovu za dalji rad i učenje. Program je na ovaj način osavremenjen jer je akcenat stavljen na informacije, njihovu obradu i korištenje. Takođe je dosta prostora posvećeno računarskim mrežama koje predstavljaju osnovni način brzog pristupa informacijama – čime one postaju korisne. Time se prate aktuelna zbivanja koja u ovoj i drugim sferama nauke i tehnike osposobljavaju učenike za primjenu računara u svakodnevnom životu i radu, u čemu i jeste njihova vrijednost i značaj.

Početak ove školske godine obilježen je potpunom modernizacijom i prilagodbom kabineta informatike kako bi se realizovao novi NPP. Sama Agencija JICA je obezbijedila računare i propratnu opremu, kao i software za realizaciju nastavnog plana i programa nastave informatike. Glavni lokalni konsultant Agencije  JICA Dejan Balić je 24.9.2013. posjetio našu školu i potvrdio da se sve odvija prema planiranom.