Daleki gradovi, novi ljudi, novi običaji, drugačiji životi, nove avanture, nove uspomene.
Sve ovo smo zajedno prošli na našoj maturalnoj ekskuzriji, na putu za Španiju. Krenuli smo 31.8.2016. nas 70 iz generacije zajedno sa našim razrednicima. Prva stanica na našoj ekskuziji je bila Venecija koju mnogi opisuju kao najromantičniji grad na svijetu. Slikali smo se na Trgu svetog Marka i prošetali svi zajedno kroz poznate, zavučene ulice Venecije. Zajedno smo posjetili poznati most Ponte di Rialto te poslije se uputili u Sottomarina gdje smo i prespavali. Noć u Italiji nam je brzo prošla jer smo se svi družili na plaži uz muziku i pjesme. Sljedeće jutro smo krenuli za Veronu. Zajedno smo se svi uputili ka Trgu Bra gdje se nalazi i poznata arena. Pošto nismo imali dovoljno vremena morali smo požuriti do Julijine kuće. Tu na ulazu smo napisali naša imena i imena nama dragih osoba, slikali se  i nastavili naše putovanje ka Španiji.

Nakon neprespavane noći, rano ujutro  1.septembra smo stigli u Lloret de Mar, Španija. Ni sami nismo znali kako da obuzdamo naše emocije. Taj dan nakon što smo se smjestili u hotel svi smo se zajedno uputili na plažu gdje je bio Welcome Party. Uz sunce, more i pjesak dan nam je brzo prošao, ali ni tada nismo bili umorni, jer smo znali da nam je to prva izlazna noć u disko Tropics.

Sljedećeg dana smo krenuli  u Barcelonu, koja je bogata kulturnom baštinom. Prvo smo  posjetili crkvu La Sagrada Família te se uputili na poznatu shopping ulicu Las Ramblas. Zajedno smo pojsetili i čuveni stadion Camp Nou. Slikali smo se na tribinama stadiona, posjetili svlačionice igrača i spustili se na teren. Sunčani dan u Barseloni se činio kao savršen, ali da nam taj prelijepi grad ostane u još ljepšem sjećanju, navečer smo posjetili Magične Fontane i uživali u predstavi. Kasno navečer oko 23:00h smo stigli nazad u naš grad, Lloret de Mar gdje smo se spremali za Red party u Tropicsu.

Sutradan smo posjetili mali grad na obali Costa Brava, Tossa de Mar. Svi smo bili očarani strukturom tog gradića koji zrači svojom ljepotom. U tom gradu je poznata glumica Ava Gardner, snimala film. Uputili smo se na brdo gdje se nalazi dovrac u kojem je statua te iste glumice. Slikali smo se i uzivali u pogledu. Nakon toga smo se uputili u botanički park Pinya de Rossa i u obližnu vinariju.

Sljedeća na redu je bila posjeta zabavnom parku Port Aventura. To je najveći zabavni park u Evropi i ima jedne od najbržih i najvećih vožnji kao što su: Furious Bako, Dragoon Khan, Shambhala, Tutuki splash, Slobodni pad. Nažalost nismo se zadržali puno ali taj dan nam je bio ispunjen suncem, smijehom i srećom. Zadnji dan smo proveli u shoppingu kupujući poklone i suvenire za naše prijatelje, obitelj. Tu noć kao i svaku smo imali party u diskoteci Tropics.

Sve dobre stvari završavaju brzo pa tako je i ova ekskurzija. Iz Španije smo krenuli 10.9. poslije doručka i naša prva stanica u porvarku je bila  parfirmerija Galimard u Grassu, gdje smo mogli kupiti parfeme. Tačno pred zalazak sunca smo stigli u grad filma, Kan. Tu smo se mogli prošetati pored obale i uživati u pogledu zalaska sunca. Navečer oko 22:00 smo stigli u  Monte Karlo u Monaku. Nakon što smo obišli grad uputili smo se autobusu i krenuli za Tešanj. U Tešanj smo stigli 11.9. u poslijepodnevnim satima, a ispred škole su nas nestrpljivo čekali naši roditelji. Danima poslije ove ekskurzije smo prijateljima, roditeljima i profesorima u školi pričali  o našim doživljajima koje ćemo zauvijek pamtiti.

 

Emina Korajlić i Zerina Brkić, IVb