Izazov Dabar informatičar je namjenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Osnovni cilj mu je da omogući učenicima da se zabave, nešto novo nauče i da pokažu sve svoje talente, i poznate i skrivene.

Izazov također ima za cilj da pruži priliku svima za jedan novi susret sa informatikom u svakodnevnom životu i informatikom kao naučnom disciplinom.

Za Dabar izazov nije potrebno nikakvo predznanje iz informatike. On se, u pravilu, održava pod nadzorom i uz pomoć nastavnika informatike u informatičkom kabinetu škole. Izazov pokriva različite oblasti informatike: informacija i njena reprezentacija, algoritamsko i kompjutaciono razmišljanje, korišćenja aplikacija, strukture podataka, logičke zagonetke i igre, informatika i društvo.

U našoj školi  učešće će uzeti oko 210 učenika.  Polovina njih je 11. novembra 2016.godine, pristupila izradi zadataka i poprilično su se dobro zabavili. Fotografije i video zapis možete pogledati u nastavku.

Dabar je samo jedan zabavan početak otkrivanja informatike kao nauke. Za najbolje učesnike će biti organizovani susreti sa finalnim takmičenjem gdje će kao nagrade biti obezbjeđene škole informatike i programiranja, susreti sa naučnim radnicima i profesionalcima informatičarima. Ove aktivnosti se planiraju tokom zimskog raspusta.