Šesti Socijalni dan – Dan kada mladi umjesto u školu idu na radno mjesto – bio je organiziran u četvrtak 18.10.2012. u 58 gradova sa 144 srednje škole! Više od 1500 učenika iz 57 bh. gradova išlo je na svoje prvo radno mjesto u 330 firmi, institucija i udruženja. Iz naše Gimnazije 29 učenika na 9 različitih lokacija. Ovo je ujedno bilo i prvi put da naši učenici učestvuju u ovom projektu, te se nadamo da će se zainteresiranost učenika iz godine u godinu povećavati. Učenici naše škole su jedan dan nastave mijenjali jednim danom volonterskog rada u firmama za dnevnicu koja se uplaćuje u fond za projekte INFOHOUSE Sarajevo, koji ide za potrebe realizacije naših novih projekata. Učenici koji su učestvovali u ovom projektu ”Volontiraj-Kreditiraj” su ozbiljno shvatili svoje obaveze i zadatke koje su toga dana dobili. Općina Tešanj je oslobodila čak deset radnih mjesta. Grupu volontera koji su boravili u jednodnevnoj posjeti općinskoj administraciji su: Selma Ahmetagić, Kenan Kadribašić, Dženita Meša, Ajdin Braković, Mediha Hadžikadunić, Džanela Hasaničević, Elma Korajlić, Dželila Kruško, Dženita Adžić i Alma Fejzić. Radna posjeta općinskoj administraciji je započela susretom sa Općinskim načelnikom koji nas je upoznao sa radom i organizacijom općine. Također, firma Saračević DOO, Crveni križ i apoteka su podržali naš rad. Taj dan je na sve nas, definitivno ostavio pozitivan utisak. Uživali smo obavljajući svoje zadatke i bilo je to jedno jako lijepo iskustvo koje bi vrijedilo ponoviti.Utisci učenika su sljedeći:

Kenan Kadribašić: “Bila mi je izuzetna čast i zadovoljsto provesti jedan radni dan u Općini Tešanj. Čitava organizacija eventa je bila na zavidnom nivou. Prvobitno smo bili gosti kod načelnika na prezentaciji funkcionisanja općinske uprave, prezentaciji poslova za koje je zadužen načelnik, općinsko vijeće i sl.
Nakon toga smo se iz prve ruke upoznali sa radnim mjestima općinskih službi i inspekcija. Ovim putem bih se želio zahvaliti općinskom menadžeru ljudskih resursa Mirnesu Dedukiću, koji se pobrinuo da sve prođe u najboljem redu.”

Amar Omahić: “Ja i moj kolega Mirza Saračević smo radili u privatnoj tvrci Saračević DOO. Dan je počeo sa upoznavanjem sa PDV inspekcijom koja se zadesila u tvrci. Obavljali smo posao koji se sastojao iz unošenja naloga u računalo i sortiranja istih. Bez sumnje jedno jako lijepo iskustvo.”

Džanela Hasaničević: “Ja sam radila u prostorijama civilne zaštite. Bilo je veoma interesantno upoznati se sa radom vatrogasaca i fascinirana sam njihovom organizacijom i ozbiljnošću s kojom pristupaju tom poslu. Slobodno mogu reći, da je moj prvi radni dan, prošao veoma uspješno.”

Nejra Mujkanović: “„Ja sam volontirala u Općinskom sudu u Tešnju. Po meni je to mjesto gdje bi svako poželio da radi jer u njemu vlada disciplina i sklad. Bilo je jako zanimljivo slušati ročista i opravdanja optuženih. U pisarnici sam unosila podatke ‘predmeta’ u računar kako bi oni dalje išli do sudija. Sve u svemu divno iskustvo.”

Dželila Kruško: “Ja sam bila u arhivi Općine Tesanj. Ima tu svega zanimljivog. Svi podaci i sve na kraju dođe do ovog mjesta, pregledala sam zapisnike stare par godina, dosta papirologije, ali meni je ipak bilo zanimljivo. Više od svega iznenadila me dobrodošlica koja me dočekala. Kenan je na sastanku VU u šali rekao “nije baš ljudima drago da vi dođete i jedan dan im preuzmete ulogu.. ” ..E pa ovdje su bili jako prijatni i dragi..Na neki način sam osjećala kao da tu radim mjesecima..Bilo je zanimljivo i vrijedilo bi taj dan ponoviti.“

Mediha Hadžikadunić: “Ja sam radila u službi za katastar, urbanizam i imovinsko-pravne poslove. Ovo radno mjesto mi se jako svidjelo, veoma je zanimljivo raditi sa svim tim skicama, planovima i ostalim dokumentima, a pogotovo izlaziti na teren i vršiti mjerenja. Oduševljena sam svime, stekla sam neka nova saznanja o tom poslu koja su me inače zanimala i nadam se da ću imati još ovakvih prilika za rad.”

Ajdin Braković: “Ja sam radio u službi za katastar. Moj “mentor” je malo kasnio jer je imao saobraćajnu nesreću. Srećom nije mu ništa bilo. Kada je došao objasnio mi je postupak od podjele imovine, vrsta ugovora i ostavljanja tih ugovora u arhivu.”

Dženita Meša: “Ja sam bila u službi za privredu i poljoprivredu, također sam se upoznala sa radom službe za financije, sanitarnom inspekcijom i brojnim drugim. Bilo je interesantno, proširala sam svoja znanja na mnogo polja, čast mi je što sam bila dio radnog tima.”

Emir Binakaj: “Ja sam radio u apoteci. Prvo sam se upoznao sa svim stvarima koje jedna apoteka mora imati. Nakon toga sam prešao na ulaganje lijekova i njihovoj podjeli prema listama, na kraju je ostao rad sa pacijentima uz pomoć stručnog lica. Jedno jako lijepo iskustvo koje vrijedi ponoviti.”

Alma Fejzić: “Ja sam također radila u Općini. U službi ” Agencija za razvoj Općine Tešanj, TRA” Radno mjesto mi se zaista svidjelo. Moram priznati da je bilo jako interesantno.. Stekla sam novo iskustvo i iskreno se nadam da će biti još ovakvih prilika za rad!”

Vijeće učenika Gimnazije “MĆĆ” se zahvaljuje Općini Tešanj, Općinskom sudu Tešanj, Općoj bolnici Tešanj, Ascom, ŠPD, Saračević DOO, apoteci Tefarm, Crvenom križu Tešanj i Abitec-u na suradnji.

Kenan Kadribašić

Vidi više fotografija!