Na osnovu Protokola o saradnji potpisanog između ministarstva obrazovanja Turske i FBiH te protokola čiji je potpisnik Kulturni centar Yunus Emre stvorene su mogućnosti za zajedničke projekte i aktivnosti od kojih je prvi projekat bratimljenje škola. Na osnovu toga, nedavno je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u Sarajevu bilo domaćin susreta članova uprava osnovnih i srednjih škola iz Turske s kolegama iz bratimljenih škola u BiH. Susret 180 članova naučnog, prosvjetnog osoblja iz turskih gradova Istanbula i Yalove s kolegama iz više kantona u FBiH realiziran je u projektu ,,Bratske škole” Kulturnog centra Yunus Emre.

Takvi susreti upriličeni su i u bratimljenim školama kao što je bio i u našoj školi Gimnaziji ,,Musa Ćazim Ćatić”. Naime,u periodu od 9. do 11. maja 2016. godine naša škola imala je čast i zadovoljstvo ugostiti Mehmeta Hilesiz, direktora naše bratske škole Sağmalcılar Anadolu Lisesi  iz Istanbula sa kojom je bratimljena u decembru mjesecu 2015.godine tokom radne posjete kada je naša direktorica Aida Salkić zajedno sa kolegama iz trideset dvije škole iz BiH boravila u Republici Turskoj.

Za lijepu dobrodošlicu i ugodnost boravka pobrinuli su se naši učenici, profesori i profesorice i cjelokupno osoblje škole. Na samom dočeku priređen je kulturno-zabavni program gdje su naši učenici lijepom riječju na bosanskom i turskom jeziku, pjesmom orijentalnog melosa i bosanskom narodnom igrom pokazali ljepotu i jedinstvo različitosti. Ozarenost na licima bila je potvrda toga. Zatim su naši gosti pozvani na degustaciju u prelijepom ambijentu naše biblioteke. Mali predah uz domaće specijalitete i bosansku kahvu nikoga ne ostavljaju ravnodušnim pa ni naše goste. Potom je uslijedio obilazak škole i Turskog kutka na kojem su članovi organizacionog odbora istog vrijedno radili.

Prilikom ove posjete dogovorena je i naredna saradnja koja će u najskorije vrijeme rezultirati posjetom, odnosno ekskurzijom naših učenika i uposlenika Istanbulu negdje početkom sljedeće školske godine.

Pored boravka u školi, naši gosti imali su priliku upoznati i naš grad Tešanj gdje su posjetili JU  Muzej Tešanj, našu prelijepu gradinu, Eminagića konak, mezar Muse Ćazima Ćatića, JU Biblioteka, kao i posjete Općini, Medžlis IZ Tešanj, Princes Tešanj itd.

Naravno, nije izostao ni naš glavni grad, Sarajevo, gdje su naši gosti posjetili Vijećnicu, Baščaršiju, Begovu džamiju, potom Federalni parlament, a imali su i prijem kod ministrice Dilberović..

Oduševljenje nisu skrivali što je potvrda pozitivnog djelovanja ove aktivnosti. Nadamo se i skorijoj realizaciji drugih planiranih projekata i aktivnosti.